H E R Z É R I A  -  MÉRFÖLDKŐ A HAJÁPOLÁSBAN

 

Az ember a hajának mindig nagy jelentőséget tulajdonított.
A bibliai történet szerint Sámson csodálatos ereje a hajában rejlett, az indián harcosok csak akkor tekintették ellenségüket legyőzöttnek, ha megszerezték a skalpját, vagyis a haját a fejbőrével együtt.
A haj ápolásának már a legrégibb kultúrákban meg voltak az eszközei. Az ásatások során csontfésűk kerültek elő a kőkorszakból és hajfestékek az egyiptomi sírokból. A civilizáció igen alacsony fokán élő néptörzsek asszonyai gyakran ma is nagyobb gondot fordítanak frizurájuk kialakítására, mint egy-egy párizsi divathölgy.


Ahhoz, hogy a haj ápolásáról beszélhessünk, ismernünk kell a haj szerkezetét és élettanát.

A haj szerkezete
A szőrszál a bőr járulékos szervének, a szőrtüszőnek a terméke. Az emberi testfelszínen a tenyér és talp kivételével mindenütt megtalálható. A szőrzet sűrűsége, növekedése, vastagsága, pigmentáltsága, minősége nagy egyéni variációt mutat és genetikailag meghatározott. Átlagosan a fejen 100.000 – 150.000 hajszál található, míg az egész testen a szőrtüszők száma körülbelül 5 millió.
A szőrtüsző alsó végén lévő ér dús kötőszöveti csap a hajat termelő sejtek fokozott vérszükségletét (így oxigén és tápanyagellátását) biztosítja, ez a hajpapilla. A felette elhelyezkedő hámsejtek képezik a hajhagymát, amelynek egyes sejtjei folyamatosan elhalnak és a bennük képződött szaruanyag alkotja a hajszálat.
A terminális haj központi medulláját a cortex veszi körül, amelyet a kutikula (elszarusodott hámsejtekből álló hártya) fed. Ennek a hártyának a szerkezete az emberi hajszálnál és minden állatfaj szőrénél különböző, így mikroszkópos vizsgálattal megállapítható egy szőrszálról, hogy honnan származik, emberről vagy valamilyen állatról.
A hajszál kémiai anyaga egy fehérje féleség, a szaru vagy keratin. Ez fonalas szerkezetű, spirálisan párhuzamosan futó hosszanti aminosav láncokból és ezeket összetartó rövidebb harántláncokból álló fehérje. A harántláncok, vagyis hidak sok kéntartalmú aminosavat - ciszteint tartalmaznak.

A hajszál élettartama korlátozott, általában 3-5 év, utána kihullanak. A hajszál növekedése ciklusokra oszlik.

A haj élettartama

Az anagén, vagyis a folytonosan növekvő fázis 2-6 évig tart. Ezt követi a 2-3 hétig tartó catagén fázis, amikor a hajszál leválik a hajpapillákról és ezután telogén fázisban még 2-3 hónapon keresztül a szőrtüszőben marad, de már nem növekszik, tulajdonképpen élettelen. Ezen idő alatt a nyugvó mátrix ismét anagén fázisba kerül, új hajszál nő és a régi kihullik, a szőrtüszőből. Ezt a teljes 3 fázisú folyamatot hajváltásnak nevezik. Ez a folyamat a normál hajhullás, melynek mértéke kb. 100 szál naponta.
A ciklusok nem szinkron zajlanak, hanem fokozatosan, folyamatosan.
Általában a hajszálak 10-15 %-kal van telogén fázisban.
Amennyiben egy vizsgálat során 10-20 hajszálat kihúzunk a fejbőrből és azok között a telogén fázisban lévők aránya nagyobb, akkor hajritkulás következik be.
A hajhullás mértékét kórosnak akkor mondjuk, ha naponta több mint 100 hajszál hullik ki. A hajhullás kialakulásában külső és belső tényezők is szerepet játszanak.

A külső környezeti tényezők:

Belső tényezők:

Tehát a hajhullás kezelésében mindig a kiváltó okot kell megkeresni.
Az orvosi kezelés mellett a helyi kezelésben mindig a hajpapilla vérellátását célozzuk meg. Annak keringés fokozása a tápanyag és oxigénellátás fokozásával a hajszál növekedését serkenti.

 

A terhesség gyönyörű időszak egy nő életében. A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, a hormonok hatással lehetnek a hangulatra, de bőr és hajproblémák is kialakulhatnak.

A terhesség alatti hajhullás eléggé ritka. A várandós nők nagyrészt pontosan az ellenkezőjét tapasztalják: hajuk dúsabbá, erősebbé válik. Ez a hormonháztartás változásainak köszönhető, ugyanis a terhesség alatt a szervezetben jelentősen megnő az ösztrogén hormon szintje. Ennek következtében a hajszálak élettartama hosszabbá válik (anagén fázis) és így, az átlagosan kihulló hajszálak mennyisége jelentősen csökken. 

A szülés után elsősorban nem a szoptatás okozza a hajhullást, hanem hormonális változások állnak a háttérben. A hajszál növekedése leáll, és azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, amelyek normál hormonális viszonyok között már régebben kihullottak volna. Érdemes odafigyelni a szoptatás alatti ásványi anyag és vitamin bevitelre, és ezen felül a helyi kezelés is igen fontos. Mivel a baba növekedése, táplálása sok tápanyagot vesz fel az anyai szervezetből, fontos a lemerült vitamin- és ásványianyag-készletek feltöltése, és olyan hajápoló készítmények alkalmazása, melyek tápanyagtartalmuknál fogva a hajat is táplálják, de a babára nézve nem jelentenek veszélyt.

Herzéria hajápoló ampulla
A HERZÉRIA hajápoló ampullát a hajritkulás ütemétől függően hetente egyszer vagy kétszer hajmosás előtt alkalmazzuk a száraz fejbőrre. A hajtő festéshez hasonlóan a fejbőrbe masszírozzuk a készítményt és a maradék megy a hajszálakra is. A hatás fokozása érdekében négy-öt óra időtartamra nylon tusoló sapkát teszünk fel, így a készítmény értékes hatóanyagai a mélyebb rétegekbe tudnak behatolni.

A készítmény hatóanyagai: bojtorjángyökér, csalánlevél, mustármag, méz, méhpempő valamint olívaolaj.

Bojtorjángyökér (Bardanea radix): méregtelenítő hatása révén a toxikus anyagokat megköti, mivel segíti a zsírok lebomlását, kiválóan alkalmas a hajas fejbőr faggyú mirigyei működésének, vagyis a szeborreanak a normalizálására.

Csalánlevél (Urtica dioica): már az ókorban nagy megbecsülésnek örvendett. Albrecht Dürer (1471 - 1528) olyan angyalt is festett, aki csalán levéllel repül a Mindenható trónusához. Immunerősítő hatása révén gyulladáscsökkentő, a szűkült ereket megnyitva vérkeringés fokozó. Toxikus anyagokat és így az ólmot is képes megkötni (kipufogó gázok stb.).

Mustármag (Sinapsis Alba): a benne lévő mustár glikozidok hyperémizálnak, vérkeringést fokoznak.

Méz és méhpempő: a méhek garat mirigyeinek váladéka a méhpempő. mellyel a királynőt táplálják, segítve annak napi 1000 – 1500 pete lerakását. Rendkívül gazdag aminosavakban, amelyek a bőr savas Ph-ját normalizálják. Nagy mennyiségben tartalmaz mikro- és makro elemeket (kálium, kálcium, foszfor, vas, cink, bizmut, kén, nátrium, réz), sőt B vitamin komplex, pantoténsav, enzimek, koenzimek, flavonoidok vagyis antioxidánsok, fruktóz, glükóz, ribonukleinsav, dezoxiribonukleinsav mind megtalálható benne.

Olívaolaj: segíti a HERZÉRIA készítményekben lévő hatóanyagok felszívódását, azonkívül hat a száraz töredezett hajra, annak fénytelenségét megszünteti, a fejbőr nem szárad ki.

A hajnövesztő hatás elérése érdekében 8-10 hetes kezelés javasolt.

Az elmúlt 30 év során hajhullásban szenvedő betegeim a gyógyszeres kezelés mellett mindig kaptak HERZÉRIA készítményt a fentiekben javasolt módon.

Az utóbbi néhány évben a HERZÉRIA család is bővült, samponnal. A sampon is tartalmaz az előzőekben részletezett összetevők mellett coffeint, melynek erősítő hatását a legújabb kutatások is igazolták.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kezelések egymást kiegészítik, sőt potencírozzák egymás hatását szinergísta módon. 

 A páciensek elégedettek voltak, a hajuk selymes tapintásúvá vált, könnyebben fésülhető lett. Kontroll vizsgálatok során mindig ellenőriztük az újonnan növő hajszálakat. Féléves kezelés után láttuk, hogy a hajszálak száma nőtt, vagyis a nagyfokú hajhullás sokat csökkent.


bőrgyógyász-kozmetológus,
klinikai onkológus szakorvos